Epizoda 2 – Salenjaci

Početna stranica » Epizoda 2 – Salenjaci

Početna stranica » Epizoda 2 – Salenjaci

Naziv jela: Salenjaci

Jelo priprema: Tatjana Harambaša

Zahtjevnost

Jednostavno

Priprema

60 minuta

Pečenje

10-15 minuta

Opis:

Lijepi pozdrav! Ja sam Tanja i danas ću pripremati jedan jako starinski recept – salenjake, lisnate. Prvi puta sam to probala kod gospođe Bačani. Nje nažalost više nema. Recept je stariji nego što ja pamtim kao dijete jer smo mi inače radili dizane, a ovo su lisnati i za njih nam treba 5 sastojaka.

Jedan bazični recept.

Trebamo glatko brašno. Ona mi je rekla da je tijesto zapravo kao za štrukle. Znači, glatko brašno, žličica soli, mlaka voda i žličica octa da se lakše razvlači, mada se ovo valja, ali lakše je i valjati ako ima malo octa u tijestu. Dakle, osnovno tijesto kao za štrudlu. Čak nije ni bitno da bude jako glatko s obzirom da se neće razvlačiti nego se valja i na to se stavlja salo.

Ja ga radim onako kako sam i čula, znači, svega koliko treba. Nije nigdje nikad bio napisan. Do sad. 🙂

Tatjana Harambaša

Sastojci:

600 g glatkog brašna

žličica soli

mlaka voda

žličica octa

300 g svinjskog sala

kristal šećer

Priprema:

1. korak

Od 500 g glatkog brašna, žličice soli, mlake vode i malo ulja zamijesimo tijesto (kao za štrudlu). Formiramo kuglicu, pokrijemo krpom i ostavimo da odmara 30 minuta.

Korak 1
Korak 1

2. korak

Zamijesimo salo s malo brašna i razvaljamo ga na veličinu na koju ćemo razvaljati i tijesto koje se odmara.

Korak 2
Korak 2

3. korak

Razvaljamo tijesto i na njega stavimo salo. Preklopimo i čekamo 10 minuta da odmori.

Korak 3
Korak 3

4. korak

Tijesto i salo ponovo razvaljamo, preklopimo i ostavimo da odmori 10 minuta. Ovaj postupak ponovimo još minimalno 3 puta. Što više puta tijesto razvaljamo i preklopimo to će se ono na kraju ljepše listati.

Korak 4
Korak 4

5. korak

Tijesto razvaljamo posljednji puta i narežemo ga u obliku rombića.

Korak 5
Korak 5

6. korak

Rombiće poslažemo u lim za pečenje u koji smo prethodno stavili papir za pečenje.

Korak 6
Korak 6

7. korak

Stavimo u pećnicu koju smo zagrijali na temperaturi između 220° – 250° C. Pečemo petnaestak minuta, dok ne poprime zlatnu boju.

Korak 7
Korak 7

8. korak

Vruće rombiće uvaljamo u kristal šećer… i gotovo je!

Korak 8
Korak 8

Gotovo je! Dobar tek!

Galerija fotografija:


Priprema jela: Renata Hlupić
Snimatelji: Miroslav Vađunec, Matea Maltarić
Montaža: Miroslav Vađunec
Lokacija: Bakina hiža, Ludbreg


Podijelite ovaj recept

Skip to content