Naziv jela: Salenjaci
Jelo priprema: Tatjana Harambaša
Zahtjevnost
Jednostavno
Priprema
60 minuta
Pečenje
10-15 minuta
Opis:
Lijepi pozdrav! Ja sam Tanja i danas ću pripremati jedan jako starinski recept – salenjake, lisnate. Prvi puta sam to probala kod gospođe Bačani. Nje nažalost više nema. Recept je stariji nego što ja pamtim kao dijete jer smo mi inače radili dizane, a ovo su lisnati i za njih nam treba 5 sastojaka.
Jedan bazični recept.
Trebamo glatko brašno. Ona mi je rekla da je tijesto zapravo kao za štrukle. Znači, glatko brašno, žličica soli, mlaka voda i žličica octa da se lakše razvlači, mada se ovo valja, ali lakše je i valjati ako ima malo octa u tijestu. Dakle, osnovno tijesto kao za štrudlu. Čak nije ni bitno da bude jako glatko s obzirom da se neće razvlačiti nego se valja i na to se stavlja salo.
Ja ga radim onako kako sam i čula, znači, svega koliko treba. Nije nigdje nikad bio napisan. Do sad. 🙂
Tatjana Harambaša
Sastojci:
600 g glatkog brašna
žličica soli
mlaka voda
žličica octa
300 g svinjskog sala
kristal šećer
Priprema:
1. korak
Od 500 g glatkog brašna, žličice soli, mlake vode i malo ulja zamijesimo tijesto (kao za štrudlu). Formiramo kuglicu, pokrijemo krpom i ostavimo da odmara 30 minuta.
2. korak
Zamijesimo salo s malo brašna i razvaljamo ga na veličinu na koju ćemo razvaljati i tijesto koje se odmara.
3. korak
Razvaljamo tijesto i na njega stavimo salo. Preklopimo i čekamo 10 minuta da odmori.
4. korak
Tijesto i salo ponovo razvaljamo, preklopimo i ostavimo da odmori 10 minuta. Ovaj postupak ponovimo još minimalno 3 puta. Što više puta tijesto razvaljamo i preklopimo to će se ono na kraju ljepše listati.
5. korak
Tijesto razvaljamo posljednji puta i narežemo ga u obliku rombića.
6. korak
Rombiće poslažemo u lim za pečenje u koji smo prethodno stavili papir za pečenje.
7. korak
Stavimo u pećnicu koju smo zagrijali na temperaturi između 220° – 250° C. Pečemo petnaestak minuta, dok ne poprime zlatnu boju.
8. korak
Vruće rombiće uvaljamo u kristal šećer… i gotovo je!
Gotovo je! Dobar tek!
Galerija fotografija:
Priprema jela: Renata Hlupić
Snimatelji: Miroslav Vađunec, Matea Maltarić
Montaža: Miroslav Vađunec
Lokacija: Bakina hiža, Ludbreg