Epizoda 1 – Klipići

Početna stranica » Epizoda 1 – Klipići

Naziv jela: Klipići

Jelo priprema: Renata Hlupić

Zahtjevnost

Jednostavno

Priprema

20 min

Pečenje

15-20 minuta

Opis:

Klipići – jelo koje se zasigurno barem jednom pripremalo u svakom ludbreškom domaćinstvu. Za nas ih u Bakinoj hiži priprema Renata Hlupić.

To je starinski recept iz našega kraja. Ja sam ga čula isto od jedne bake iz Vrbanovca, dopao mi se, klipići su bili fini, željela sam i ja naučiti raditi klipiće. Ja bih vam danas pokazala od početka kako to sve skupa ide. Uživajte!

Renata Hlupić

Sastojci:

1 kg glatkog brašna
1 svježi kvas (42 dag)
1/2 l mlijeka
1 žličica šećer
2 žličice soli
2 dcl ulja
1 jaje
sezam
kumin

Priprema:

Korak 1.
Kvas preliti toplim mlijekom u koje je dodana žličica šećera. Ostaviti da nabubri.

Korak 1
Korak 1

Korak 2.
U brašno staviti sol, nabubreni kvas, mlijeko i ulje.

Korak 2
Korak 2

Korak 3.
Izmijesiti tijesto.

Korak 3
Korak 3

Korak 4.
Ostaviti tijesto sat i pol da odmori.

Korak 4
Korak 4

Korak 5.
Ponovno pomijesiti tijesto i narezati ga na jednake kuglice ili trokute.

Korak 5
Korak 5

Korak 6.
Razvaljati kuglice, oblikovati klipiće i staviti ih u lim za pečenje.

Korak 6
Korak 6

Korak 7.
Klipiće pomazati žutanjkom i posipati sa soli, sezamom i/ili kuminom.

Korak 7
Korak 7

Korak 8.
Peći u pećnici na 200 ºC 10 do 15 minuta.

Korak 8
Korak 8

Gotovo je! Dobar tek!

Galerija fotografija:


Priprema jela: Renata Hlupić
Snimatelji: Miroslav Vađunec, Matea Maltarić
Montaža: Miroslav Vađunec
Lokacija: Bakina hiža, Ludbreg


Podijelite ovaj recept

Skip to content