Naziv jela: Klipići
Jelo priprema: Renata Hlupić
Zahtjevnost
Jednostavno
Priprema
20 min
Pečenje
15-20 minuta
Opis:
Klipići – jelo koje se zasigurno barem jednom pripremalo u svakom ludbreškom domaćinstvu. Za nas ih u Bakinoj hiži priprema Renata Hlupić.
To je starinski recept iz našega kraja. Ja sam ga čula isto od jedne bake iz Vrbanovca, dopao mi se, klipići su bili fini, željela sam i ja naučiti raditi klipiće. Ja bih vam danas pokazala od početka kako to sve skupa ide. Uživajte!
Renata Hlupić
Sastojci:
1 kg glatkog brašna
1 svježi kvas (42 dag)
1/2 l mlijeka
1 žličica šećer
2 žličice soli
2 dcl ulja
1 jaje
sezam
kumin
Priprema:
Korak 1.
Kvas preliti toplim mlijekom u koje je dodana žličica šećera. Ostaviti da nabubri.
Korak 2.
U brašno staviti sol, nabubreni kvas, mlijeko i ulje.
Korak 3.
Izmijesiti tijesto.
Korak 4.
Ostaviti tijesto sat i pol da odmori.
Korak 5.
Ponovno pomijesiti tijesto i narezati ga na jednake kuglice ili trokute.
Korak 6.
Razvaljati kuglice, oblikovati klipiće i staviti ih u lim za pečenje.
Korak 7.
Klipiće pomazati žutanjkom i posipati sa soli, sezamom i/ili kuminom.
Korak 8.
Peći u pećnici na 200 ºC 10 do 15 minuta.
Gotovo je! Dobar tek!
Galerija fotografija:
Priprema jela: Renata Hlupić
Snimatelji: Miroslav Vađunec, Matea Maltarić
Montaža: Miroslav Vađunec
Lokacija: Bakina hiža, Ludbreg