Naziv jela: Obična rolada
Jelo priprema: Marija Milak
Zahtjevnost
Jednostavno
Priprema
20 min
Pečenje
15-20 minuta
Opis:
Danas ću vam ispeći jednu običnu roladu na starinski način kako smo to radili prije 40-50 godina kad još nije bilo miksera i to s kuhačom i pjenjačom. To su stvarno vrhunski kolači koji nisu komplicirani, u njima nema ništa umjetnog nego baš pravi domaći kolači koji su nekad bili glavni kolači u svatovima.
Kad sam još ja bila mala još nije bilo miksera, rolada je bila glavni kolač. Ti kolači su se kod nas nekad zvali “prfkači”. Bilo je tu više vrsta kolača poput kifleki, kelenci, zvjezdica, dizanih, ali kad je rolada bila to je bio praznik.
Marija Milak
Sastojci:
6 jaja, 6 žlica šećera, 6 žlica brašna (3 -oštro, 3 – glatko), pola praška za pecivo, malo soli, 1 dcl ulja, 1 dcl mlijeka, 6 žlica pekmeza od šljiva
Priprema:
Korak 1.
Odvojiti žumanjke i bjelanjke.
Korak 2.
Staviti šećer u žumanjke i izmiješati.
Korak 3.
Od bjelanjaka napraviti snijeg.
Korak 4.
Staviti brašno i ulje te sve zajedno izmiješati.
Korak 5.
Uliti smjesu u protvan i staviti peći.
Gotovo je! Dobar tek!
Galerija fotografija
Priprema jela: Marija Milak
Snimatelji: Miroslav Vađunec, Matea Maltarić
Montaža: Miroslav Vađunec
Lokacija: Bakina hiža, Ludbreg