Epizoda 15 – Obična rolada

Početna stranica » Epizoda 15 – Obična rolada

Naziv jela: Obična rolada

Jelo priprema: Marija Milak

Marija Milak – Obična rolada
Zahtjevnost

Jednostavno

Priprema

20 min

Pečenje

15-20 minuta

Opis:

Danas ću vam ispeći jednu običnu roladu na starinski način kako smo to radili prije 40-50 godina kad još nije bilo miksera i to s kuhačom i pjenjačom. To su stvarno vrhunski kolači koji nisu komplicirani, u njima nema ništa umjetnog nego baš pravi domaći kolači koji su nekad bili glavni kolači u svatovima.

Kad sam još ja bila mala još nije bilo miksera, rolada je bila glavni kolač. Ti kolači su se kod nas nekad zvali “prfkači”. Bilo je tu više vrsta kolača poput kifleki, kelenci, zvjezdica, dizanih, ali kad je rolada bila to je bio praznik.

Marija Milak

Sastojci:

6 jaja, 6 žlica šećera, 6 žlica brašna (3 -oštro, 3 – glatko), pola praška za pecivo, malo soli, 1 dcl ulja, 1 dcl mlijeka, 6 žlica pekmeza od šljiva

Priprema:

Korak 1.

Odvojiti žumanjke i bjelanjke.

1. Odvojiti žumanjke i bjelanjke
1. korak – Odvojiti žumanjke i bjelanjke

Korak 2.

Staviti šećer u žumanjke i izmiješati.

2. Korak - Staviti šećer u žumanjke i izmiješati
2. Korak – Staviti šećer u žumanjke i izmiješati

Korak 3.

Od bjelanjaka napraviti snijeg.

3. Korak - Od bjelanjaka napraviti snijeg
3. Korak – Od bjelanjaka napraviti snijeg

Korak 4.

Staviti brašno i ulje te sve zajedno izmiješati.

4. Korak - Staviti brašno i ulje te sve zajedno izmiješati
4. Korak – Staviti brašno i ulje te sve zajedno izmiješati

Korak 5.

Uliti smjesu u protvan i staviti peći.

5. Korak - Uliti smjesu u protvan i staviti peći
5. Korak – Uliti smjesu u protvan i staviti peći

Gotovo je! Dobar tek!

Galerija fotografija


Priprema jela: Marija Milak
Snimatelji:
Miroslav Vađunec, Matea Maltarić
Montaža:
Miroslav Vađunec
Lokacija: Bakina hiža,
Ludbreg


Podijeli ovaj recept

Skip to content