Naziv jela: Zlevanka
Jelo priprema: Ruža Ivančić
Zahtjevnost
Jednostavno
Priprema
20 min
Pečenje
15-20 minuta
Opis:
Lijepi pozdrav! Babica Ruža Ivančić danas će pripremati domaću kukuruznu zdiganu zlevanku, onak kak su nekad stari ljudi pripremali dok su imali težake.
To je dosta zasitni kolač, dosta jaki i zato vam želim svima dobar tek i hvala!
Babica Ruža Ivančić
Sastojci:
½ litre mlijeka
1 kvas (42 dag)
šećer
0,5 kg kukuruznog brašna
0,5 kg glatkog brašna
1 dcl ulja
5 žličice domaćeg maslaca
malo soli
100 g mljevenog maka
100 g mljevenih oraha
mast za pomazati
vrhnje (pola kiselo pola slatko)
Priprema:
Korak 1.
Izmiješati pola litre mlijeka, šećera i kvas. Ostaviti da se kvas digne.
Korak 2.
Umiješati kukuruzno brašno, glatko brašno, ulje i domaći maslaca.
Korak 3.
Miješati dok se ne dobije glatka smjesa. Ostaviti da odmori.
Korak 4.
Pripremiti suhi fil od maka i oraha. U 100 gr maka dodati šećera po ukusu. Isto napraviti i s orasima.
Korak 5.
U lim za pečenje staviti pola pripremljene smjese.
Korak 6.
Posipati vrhnjem, filom te preostalom smjesom.
Korak 7.
Pocvekati zlevanku – izmiješati 3 žlice maslaca, 100 gr brašno i malo šećera. Posložiti po zlevanki.
Korak 8.
Peći u pećnicu na 180 º C 45 minuta.
Gotovo je! Dobar tek!
Galerija fotografija:
Priprema jela: Ruža Ivančić
Snimatelji: Miroslav Vađunec, Matea Maltarić
Montaža: Miroslav Vađunec
Lokacija: Bakina hiža, Ludbreg