Epizoda 5 – Zlevanka

Početna stranica » Epizoda 5 – Zlevanka

Početna stranica » Epizoda 5 – Zlevanka
Početna stranica » Epizoda 5 – Zlevanka

Naziv jela: Zlevanka

Jelo priprema: Ruža Ivančić

Zahtjevnost

Jednostavno

Priprema

20 min

Pečenje

15-20 minuta

Opis:

Lijepi pozdrav! Babica Ruža Ivančić danas će pripremati domaću kukuruznu zdiganu zlevanku, onak kak su nekad stari ljudi pripremali dok su imali težake.

To je dosta zasitni kolač, dosta jaki i zato vam želim svima dobar tek i hvala!

Babica Ruža Ivančić

Sastojci:

½ litre mlijeka

1 kvas (42 dag)

šećer

0,5 kg kukuruznog brašna

0,5 kg glatkog brašna

1 dcl ulja

5 žličice domaćeg maslaca

malo soli

100 g mljevenog maka

100 g mljevenih oraha

mast za pomazati

vrhnje (pola kiselo pola slatko)

Priprema:

Korak 1.

Izmiješati pola litre mlijeka, šećera i kvas. Ostaviti da se kvas digne.

Korak 1
Korak 1

Korak 2.

Umiješati kukuruzno brašno, glatko brašno, ulje i domaći maslaca.

Korak 2
Korak 2

Korak 3.

Miješati dok se ne dobije glatka smjesa. Ostaviti da odmori.

Korak 3
Korak 3

Korak 4.

Pripremiti suhi fil od maka i oraha. U 100 gr maka dodati šećera po ukusu. Isto napraviti i s orasima.

Korak 4
Korak 4

Korak 5.

U lim za pečenje staviti pola pripremljene smjese.

Korak 5
Korak 5

Korak 6.

Posipati vrhnjem, filom te preostalom smjesom.

Korak 6
Korak 6

Korak 7.

Pocvekati zlevanku – izmiješati 3 žlice maslaca, 100 gr brašno i malo šećera. Posložiti po zlevanki.

Korak 7
Korak 7

Korak 8.

Peći u pećnicu na 180 º C 45 minuta.

Korak 8
Korak 8

Gotovo je! Dobar tek!

Galerija fotografija:


Priprema jela: Ruža Ivančić
Snimatelji:
Miroslav Vađunec, Matea Maltarić
Montaža:
Miroslav Vađunec
Lokacija: Bakina hiža,
Ludbreg


Podijeli ovaj recept

Skip to content