Naziv jela: Mazanica od dizanog tijesta u službi kuglofa
Jelo priprema: Željka Šegović
Zahtjevnost
Jednostavno
Priprema
20 min
Pečenje
15-20 minuta
Opis:
Danas spremamo mazanicu od dizanog tijesta, ali u obliku kuglofa. S obzirom na to da nam je Uskrs pred vratima, nije na odmet da probamo staviti peći u modlu od kuglofa.
Željka Šegović
Sastojci:
Dizano tijesto:
600g glatkog brašna
3 prstohvata soli
1 kockica kvasa
1 žličica šećera
3 žlice rastopljene masti
5 dcl toplog mlijeka
1 cijelo jaje
Osnovni nadjev:
5 žlica čvrste masti
5 žlica šećera
5 žutanjaka
3 vanilin šećera
5 bjelanjaka – čvrsti snijeg naribana korica od 1 limuna
Recept:
U zdjelu za miješanje prosijemo brašna i uz rub dodamo sol. U sredini načinimo udubinu pa u nju razmrvimo kvas, dodamo žličicu šećera te malo toplog mlijeka pa pustimo da kvas uzađe (oko 10 min). Dok kvasac nabubri dodamo 3 žlice mlake otopljene masti, 1 cijelo jaje te ostatak toplog mlijeka. Umijesimo mekano glatko tijesto. Prekrijemo ga čistom krpom te stavimo na toplo da se tijesto udvostruči. (oko 45 min.) Dok čekamo da se tijesto digne, načinimo nadjev. Za nadjev miješamo i dobro izradimo mast i šećer te dodajemo 1 po 1 žutanjak. Miješamo dok ne dobijemo svijetlu kremasto-pjenastu masu. Načinjeni čvrsti snijeg od bjelanjaka spojimo u žutu masu već kad smo razvaljali tijesto, jer nam se inače razvodni.
Lijepo dignuto tijesto istresemo na čisti stolnjak, kojega smo posipali brašnom da nam se tijesto ne zalijepi. Tijesto razvaljamo po većoj površini stolnjaka oko 5 mm debljine. Po njemu razmažemo njemu razmažemo osnovni nadjev čitavom površinom. Po nadjevu posipamo 100 g grožđica koje smo prethodno namakali u rumu. Po želji još možemo dodati ili mljevene orahe, cimet, mak mljeveni, lješnjake koje smo pomiješali s malo šećera te samo posipamo po osnovnom nadjevu.
Nafilano tijesto pomoću stolnjaka smotamo u dugačku kobasicu koju još malo navučemo da bude tanja, savijemo je u oblik slova u pa krajeve tijesta preplićemo jedan kroz drugi da dobijemo pletenicu. Pletenicu stavimo dobro podmazan kalup (u ovom slučaju za kuglof) te stavimo u pećnicu. Pećnicu zapalimo onog momenta kada smo u nju stavili kolač. Namjestimo temperatura na 180° C. Od stavljanja kolača u pećnicu do završetka pečenja potrebno je vrijeme od 1 sata.
Kako se pećnica polako zagrijava tako se i tijesto lagano diže i lagano peče.
Pečen kuglof izvadimo iz pećnice i prekrijemo ga kuhinjskom krpom. Pustimo ga da se mrvicu ohladi ра gа onda istresemo na pladanj te ohladimo do kraja. Kolač se može peći i u običnim kalupima.
Priprema:
Korak 1.
U glatko brašno dodati sol, kvas, žličicu šećera i malo toplog mlijeka. Ostaviti da kvas nabubri te potom dodati omekšanu mast jaje i preostalo toplo mlijeko. Umijesiti / umiksati glatko tijesto.
Korak 2.
Pripremiti nadjev. Umiksati mast i šećer. Dodati jedan po jedan žutanjak.
Korak 3.
Od bjelanjaka izmiksati snijeg te ga potom spojiti s žutom smjesom.
Korak 4.
Razvaljati tijesto na podlozi koju smo pobrašnili o po njemu staviti nadjev. Dodati grožđice.
Korak 5.
Saviti tijesto i staviti ga u kalup za kuglof koji smo premazali mašću.
Korak 6.
Peći na 180 º C sat vremena.
Gotovo je! Dobar tek!
Galerija fotografija:
Priprema jela: Željka Šegović
Snimatelji: Miroslav Vađunec, Matea Maltarić
Montaža: Miroslav Vađunec
Lokacija: Bakina hiža, Ludbreg