Epizoda 9 – Pogačice i vodenjaki

Početna stranica » Epizoda 9 – Pogačice i vodenjaki

Naziv jela: Pogačice sa sirom i bučinim košticama

Naziv drugog jela: Vodenjaki

Jela priprema: Biserka Zlatar

Zahtjevnost

Jednostavno

Priprema

20 min

Pečenje

15-20 minuta

Opis:

Moje ime je Biserka Zlatar, dolazim iz Ludbrega i danas ću vam pripremiti dva domaća recepta. Pogačice od sira s bučinim uljem i bučinim košticama. To je starinski recept moje bake. Vrlo rado ga i doma pripremam jer ga voli i moja obitelj, tako da je starinski i stvarno fini.
I još jedne domaće kolače, vodenjake, to su čisto prosti koji su se nekad isto doma radili kad žene nisu imale doma ništa drugo osim domaće taljene masti, domaćeg kiselog vrhnja i brašna. Normalno i kvasca. To se isto tako po domaćem gotovo svaki dan pripremalo doma. Jako su fini, sočni, mekani, izdašni i eto tako smo to doma slagali. Moja baka je to najviše radila, od nje sam se puno toga naučila.

Biserka Zlatar

Pogačice

Sastojci:

pola kg oštrog brašna

pola kg glatkog brašna

2 dcl ulja

6 dag svježeg kvasca

sol

šećer

1 l mlijeka

25 dag maslaca

0,5 kg gauda sira

0,5 l bučinog ulja

0,3 kg bučinih koštica

2 jaja

Priprema:

Korak 1

Od kvasca, brašna, mlijeka i ulja zamijesiti tijesto.

Korak 1 - pogačice
Korak 1

Korak 2

Pokriti tijesto krpom i ostaviti da odmori.

Korak 2 - pogačice
Korak 2

Korak 3

Razvaljati tijesto i preklopiti ga.

Korak 3 - pogačice
Korak 3

Korak 4

Tijesto ponovno razvaljati i preklopiti ga.

Korak 4 - pogačice
Korak 4

Korak 5

Premazati maslacem i dodati bučino ulje i sir.

Korak 5 - pogačice
Korak 5

Korak 6

Tijesto staviti odmarati.

Korak 6 - pogačice
Korak 6

Korak 7

Ponovno preklopiti tijesto.

Korak 7 - pogačice
Korak 7

Korak 8

Razvaljati tijesto i narezati ga.

Korak 8 - pogačice
Korak 8

Korak 9

Premazati ih razmućenim jajima.

Korak 9 - pogačice
Korak 9

Korak 10

Staviti peči 20-25 minuta na 200 °C.

Korak 10 - pogačice
Korak 10

Vodenjaki

Sastojci:

1 šalica kiselog vrhnja (3 dcl)

1 šalica otopljene masti (3 dcl)

malo soli

1 svježi kvas

malo mlijeka

šećer

glatko brašno po potrebi

0,5 kg mljevenog šećera

Priprema:

Korak 1

U brašno dodati kvasac, kiselo vrhnje i taljenu mast.

Korak 1 - vodenjaki
Korak 1 – vodenjaki

Korak 2

Zamijesiti tijesto.

Korak 2 - vodenjaki
Korak 2 – vodenjaki

Korak 3

Promijesiti tijesto.

Korak 3 - vodenjaki
Korak 3 – vodenjaki

Korak 4

Staviti tijesto odmarati.

Korak 4 – vodenjaki

Korak 5

Razvaljati tijesto.

Korak 5 - vodenjaki
Korak 5 – vodenjaki

Korak 6

Narezati tijesto.

Korak 6 - vodenjaki
Korak 6 – vodenjaki

Korak 7

Napraviti rupice u sredini.

Korak 7 - vodenjaki
Korak 7 – vodenjaki

Korak 8

Posložiti u protvan i peči 15-20 minuta na 200 °C.

Korak 8 - vodenjaki
Korak 8 – vodenjaki

Gotovo je! Dobar tek!

Galerija fotografija


Priprema jela: Biserka Zlatar
Snimatelji:
Miroslav Vađunec, Matea Maltarić
Montaža:
Miroslav Vađunec
Lokacija: Bakina hiža,
Ludbreg


Podijeli ovaj recept

Skip to content