Naziv jela: Pogačice sa sirom i bučinim košticama
Naziv drugog jela: Vodenjaki
Jela priprema: Biserka Zlatar
Zahtjevnost
Jednostavno
Priprema
20 min
Pečenje
15-20 minuta
Opis:
Moje ime je Biserka Zlatar, dolazim iz Ludbrega i danas ću vam pripremiti dva domaća recepta. Pogačice od sira s bučinim uljem i bučinim košticama. To je starinski recept moje bake. Vrlo rado ga i doma pripremam jer ga voli i moja obitelj, tako da je starinski i stvarno fini.
Biserka Zlatar
I još jedne domaće kolače, vodenjake, to su čisto prosti koji su se nekad isto doma radili kad žene nisu imale doma ništa drugo osim domaće taljene masti, domaćeg kiselog vrhnja i brašna. Normalno i kvasca. To se isto tako po domaćem gotovo svaki dan pripremalo doma. Jako su fini, sočni, mekani, izdašni i eto tako smo to doma slagali. Moja baka je to najviše radila, od nje sam se puno toga naučila.
Pogačice
Sastojci:
pola kg oštrog brašna
pola kg glatkog brašna
2 dcl ulja
6 dag svježeg kvasca
sol
šećer
1 l mlijeka
25 dag maslaca
0,5 kg gauda sira
0,5 l bučinog ulja
0,3 kg bučinih koštica
2 jaja
Priprema:
Korak 1
Od kvasca, brašna, mlijeka i ulja zamijesiti tijesto.

Korak 2
Pokriti tijesto krpom i ostaviti da odmori.

Korak 3
Razvaljati tijesto i preklopiti ga.

Korak 4
Tijesto ponovno razvaljati i preklopiti ga.

Korak 5
Premazati maslacem i dodati bučino ulje i sir.

Korak 6
Tijesto staviti odmarati.

Korak 7
Ponovno preklopiti tijesto.

Korak 8
Razvaljati tijesto i narezati ga.

Korak 9
Premazati ih razmućenim jajima.

Korak 10
Staviti peči 20-25 minuta na 200 °C.

Vodenjaki
Sastojci:
1 šalica kiselog vrhnja (3 dcl)
1 šalica otopljene masti (3 dcl)
malo soli
1 svježi kvas
malo mlijeka
šećer
glatko brašno po potrebi
0,5 kg mljevenog šećera
Priprema:
Korak 1
U brašno dodati kvasac, kiselo vrhnje i taljenu mast.

Korak 2
Zamijesiti tijesto.

Korak 3
Promijesiti tijesto.

Korak 4
Staviti tijesto odmarati.

Korak 5
Razvaljati tijesto.

Korak 6
Narezati tijesto.

Korak 7
Napraviti rupice u sredini.

Korak 8
Posložiti u protvan i peči 15-20 minuta na 200 °C.

Gotovo je! Dobar tek!
Galerija fotografija





Priprema jela: Biserka Zlatar
Snimatelji: Miroslav Vađunec, Matea Maltarić
Montaža: Miroslav Vađunec
Lokacija: Bakina hiža, Ludbreg